Kontakt
van der Weerd BV
Balk 5
8281 NJ Genemuiden
Homepage:www.vanderweerdbouw.nl
Telefoon:+31 (0)620 17 49 53
Fax:

Vloerverwarming

Vloerverwarming wordt steeds populairder. Niet zo vreemd, want vloerverwarming heeft veel voordelen ten opzichte van verwarming met radiatoren. Vloerverwarming verwarmt een ruimte gelijkmatig en is daarom efficiënter én energiezuiniger dan gewone verwarming. Als ervaren specializationShort in de regio Genemuiden helpen we u graag met het aanleggen van vloerverwarming.

Zichtbare en gelijkmatig verdeelde vloerverwarming

Hoe werkt vloerverwarming

In principe werkt vloerverwarming hetzelfde als een radiator. Als u de verwarming aanzet, stroomt er warm water door leidingen in de vloer. Het grote voordeel is dat vloerverwarming door de hele ruimte verspreid ligt. Hierdoor wordt uw kamer gelijkmatig en vanaf de grond verwarmd.

Gewone radiatoren verwarmen de ruimte onder de verwarming bijna niet, omdat warme lucht stijgt. En laat dat nou net het deel zijn waar onze gevoelstemperatuur bepaald wordt, bij de voeten. Vloerverwarming zorgt dus voor comfortabelere warmte: er wordt eerder een prettige gevoelstemperatuur bereikt.

Elektrische vloerverwarming

Naast vloerverwarming met warm water uit het cv-systeem, bestaat er ook elektrische vloerverwarming. Het voordeel is dat u elektrische vloerverwarming onafhankelijk van de centrale verwarming kunt gebruiken. Daarnaast is het makkelijk te plaatsen. Het maken van sleuven of het aanbrengen van een nieuwe dekvloer, zoals bij standaard vloerverwarming, is niet nodig. De dunne matjes kunnen zelfs over de oude vloer worden gelegd, onder het nieuwe tegelwerk. Elektrische vloerverwarming is in principe niet geschikt als hoofdverwarming, maar wel prettig als (extra) verwarming in een kleine ruimte zoals een badkamer of toilet.

Vloerverwarming als bij- of hoofdverwarming?

In nieuwe, goed geïsoleerde woningen kan vloerverwarming prima dienstdoen als hoofdverwarming. Dit houdt in dat er geen extra verwarming meer nodig is. Zonder radiatoren heeft u meer ruimte in uw kamer en u kunt hem ook efficiënter inrichten omdat de wanden en de vloer vrij zijn.

In bestaande huizen die minder goed geïsoleerd zijn, wordt vloerverwarming eerder gekozen als bijverwarming. De vloerverwarming wordt dan gebruikt om de kou uit de vloer te halen, maar niet als hoofdverwarming. Omdat de capaciteit van alleen de vloerverwarming onvoldoende is, zijn er nog radiatoren nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Naast vloerverwarming is er ook wandverwarming. Dit wordt vaak gebruikt als ‘bijverwarming’ in ruimtes met een beperkt verwarmd vloeroppervlak.

De technologie van vloerverwarming is tegenwoordig zo goed dat het steeds vaker gebruikt wordt als hoofdverwarming. Vroeger kon het uren duren voordat de vloerverwarming op temperatuur was. Bij moderne types vloerverwarming wordt de gewenste temperatuur al binnen 20 minuten bereikt.

Voordelen en nadelen van vloerverwarming

Uw woning (gedeeltelijk) voorzien van vloerverwarming levert veel voordelen op, ook ten opzichte van radiotoren:

  • Vloerverwarming is onzichtbaar en neemt geen ruimte in beslag.
  • Vloerverwarming zorgt voor een efficiënte en gelijkmatige verwarming van de ruimte.
  • De gewenste gevoelstemperatuur wordt eerder bereikt waardoor de thermostaat 1 tot 2 graden omlaag kan. Dit levert een energiebesparing van 6% per jaar op.
  • Door de relatief lage luchtcirculatie is vloerverwarming beter voor de gezondheid. Zeker voor mensen met allergieën of astma.

Toch zijn er bij vloerverwarming ook een aantal zaken om rekening mee te houden:

  • U kunt bij vloerverwarming niet elke vloerbedekking kiezen.
  • Om de vloerverwarming goed te laten werken, moet zo’n 40% van het vloeroppervlak vrij blijven. U kunt dus niet onbeperkt meubels of kleden op de vloer plaatsen.
  • De aanschafprijs van vloerverwarming is vaak hoger dan van radiatoren.

Vloerverwarming en vloertegels

Een tegelvloer is bij uitstek geschikt voor vloerverwarming. Tegels kunnen van nature koud aanvoelen, maar met vloerverwarming zijn ze altijd behaaglijk warm. Bovendien laten tegels warmte goed door en houden het ook lang vast, zodat u vloer nog lang warm blijft als de verwarming al uit staat. Als uw vloer lekker warm is, wilt u niet dat de warmte verdwijnt naar de kruipruimte of de grond onder uw huis. Daarom wordt vloerverwarming altijd in combinatie met vloerisolatie aangebracht.