Kontakt
van der Weerd BV
Balk 5
8281 NJ Genemuiden
Homepage:www.vanderweerdbouw.nl
Telefoon:+31 (0)620 17 49 53
Fax:

Soorten buitentegels

U heeft voor uw tuin gekozen voor tuintegels. Maar welke soort tegel van welk materiaal past het beste bij uw stijl? En hoe zit het met het onderhoud? Omdat u jarenlang wilt genieten van uw tuinbestrating is het verstandig u vooraf te verdiepen in de voor- en nadelen van verschillende soorten tuintegels. Als specializationShort in de regio Genemuiden adviseren we u graag. Hier zetten we alvast een aantal soorten tuintegels en kenmerken op een rij.

Buitentegel met kiezelstenen

Soorten tuintegels: Betontegels

Betontegels zijn de meest geschikte optie als u op zoek bent naar stevig en strak straatwerk. Beton is een hard materiaal. Betontegels gaan dus heel lang mee, zijn onderhoudsarm en vaak ook nog gunstig geprijsd. Betonnen tegels zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende formaten, kleuren en afwerkingen.

Let er wel op dat betonnen tuintegels op termijn kunnen verkleuren. Een onder druk aangebrachte coating maakt betontegels onderhoudsvrijer en kleurvaster. Er zijn ook middelen op de markt om verkleuring te voorkomen. Het is milieuvriendelijker om de tegels te schrobben met azijn of te schuren met zand.

Soorten tuintegels: natuursteen

Natuursteen is een luxer alternatief dan beton. Als natuurproduct, gewonnen uit de aarde, past natuursteen bij uitstek in de tuin. Vooral voor zichtlocaties, bijvoorbeeld het terras, kunnen natuurstenen tegels de moeite waard zijn. Vaak is natuursteen wel duurder dan andere soorten tuintegels, maar daar krijgt u kwaliteit en een luxe uitstraling voor terug.

Er zijn veel verschillende soorten natuursteen. Het juiste natuursteen gaat ook in de tuin een leven lang mee, maar niet alle soorten zijn geschikt voor het Nederlandse klimaat. De meeste soorten graniet, basalt, porfier en kwartsiet zijn dat wel. Sommige soorten natuursteen vragen in de tuin extra onderhoud. Ter bescherming van natuursteen zijn er impregneermiddelen op de markt die eventueel ook de kleur van de tegels verdiepen. Wij adviseren u graag over alle mogelijkheden.

Gebakken tuintegels

Aan natuursteen in de tuin zitten dus wel wat haken en ogen. Mede daarom zijn er ook keramische tegels op de markt die bijna niet van natuursteen te onderscheiden zijn. Niet alle keramische tegels zijn geschikt voor buiten. Gres tegels zijn dat bijvoorbeeld wel, die zijn kras- en kleurvast, vorstbestendig en nemen geen vocht of vuil op. Keramische tegels zijn ongeglazuurd of geglazuurd te verkrijgen. Zeker geglazuurde keramische tegels zijn er in oneindig veel kleuren en varianten.

Ook de oudhollandse klinker is een gebakken steen. Deze wordt al jaren gebruikt, zelfs in de wegenbouw. Ze kunnen dus tegen een stootje. En als ze een beetje beschadigd raken, krijgen ze nog meer uitstraling. Door het kleinere formaat zijn er tal van legmotieven mogelijk. Een gebakken tuintegel geeft dus een nostalgische uitstraling, zeker in een klein formaat en mooi legverband.